Bloggerda Blogu Dışa Aktarın - Blogunuzu Yedekleyin - Blog Nasıl Yedeklenir? Resimli Anlatım


Blogunuzu Yedekleyin - Blog Nasıl Yedeklenir?

Blogda yapılacak değişiklerle ilgili yapılan anlatımlarda, işleme başlamadan önce bloğunuzun yedeğini mutlaka alın şeklinde uyarılar olur. İşte bu yazıda sizlerle blogumuzun hem şablonunun yedeğini almayı, hemde blogdaki paylaşımlarımızın yedeğini almayı öğreneceğiz. Birçok forum ve blogda şablon yedeği almadan bahsedilmişse de, blogun tamamının yedeğinin alınması ile ilgili dökümanlara ulaşmak çok kısıtlı. Burada ikisinden de bahsedeceğiz.
 İşte adım adım blogunuzu yedekleme:

1- Blogdaki İçeriklerinizin(Paylaşımlarınızın) Yedeğini Alma 

Yedek almak istediğinizde karşınıza gelen ekranda şöylebir yazıyla karşılaşıyorsunuz;

"...blogunuzu başka bir blog hizmetine taşımak istediğinizde, yahut kendi sabit diskinizde saklamak istediğinizde bu yedekleme işlemini yapabilirsiniz.
Endişelenmeyin, blogunuz siz onu silinceye kadar Blogger üzerinde kalacaktır."

Madem silinmiyor neden yedek alayım ki diyenleri duyar gibiyim. İşte bu sorunun bir kaç cevabından ilkini zaten okurken de farketmişsinizdir; blogunuzu bloggerdan başka bir blog hizmetine taşımak... Bunun dışında da yedekleme işlemini kullanabileceğimiz yerler var. Mesela xxx.blogspot.com adresinden yyy.blogspot.com adresine taşınmak-blogunuzu kopyalamak istediğinizde oldukça iş görücü oluyor. Yahut, blogunuza yeni bir tema, eklenti vs yüklemeyi düşündüğünüzde yeni bir blog açarak önce içeriğinizi bu bloga taşıyıp görünümü buradan da kontrol edebilirsiniz. 


1- Kontrol panelinden önce Ayarlar sekmesini tıklayın.
2- Ardından da Diğer sekmesini tıklayın.
3- Blogu Dışa Aktar yazısını tıklayın.


4- Gelen ekrandan Blogu Yedekle butonuna tıkladığınızda kullandığınız tarayıcıya göre (chrome, firefox, iexplorer) indirme otomatik olarak başlayacak yada size kaydedecek yeri soracaktır.
Blogunuzun yedeğini yüklemek için ise 3- adımda blogu içe aktar yazısını tıklayarak bu işlemi yapabilirsiniz.

2- Blogger'da Şablon(Tasarım-Tema) Yedeğini Alma

Hepimiz blogumuzun temasında html-css kodları ile oynayarak ya da eklentiler ile bir çok değişiklik yapıyoruz. Kodları eklerken yapacağımız küçük bir hata blogumuzu çalışmaz hale getirebiliyor yada karman çorman bir hal almasına sebep olabiliyor. Bazen de kullandığımız kodlardaki hatalar buna sebep olabiliyor. Şablonu kaydedip de siteyi incelerken hatayı fark ettiysek vay halimize. Yeteri kadar dikkat ettiyseniz ve eklediğiniz kodları doğru bir biçimde silerseniz tabii ki sorun yok. Ancak eklediğimiz kodları tam olarak silemezsek, şablonumuzu bu saçma sapan halden kurtarmak için en baştan yükleyip tüm eklentileri tekrar kurmamız gerekebilir. İşte bu zor ve gerçekten can sıkıcı durumu çok kolay hale getirmek için blog şablonu yedeklemeyi kullanacağız.
Diyelim ki yeni bir eklenti eklediniz, kodlarda değişiklik yaptınız eklenti çalışmadı yada kodlar bozuldu blog görünmez oldu iki tıkla yedeklediğiniz şablonu yükleyerek blogunuzu eski görünümüne kavuşturabilirsiniz.Bilgisayardaki sistem geri yükleme gibi birşey. 

5- Kontrol panelinden Şablon sekmesini tıklayın. 
6- Gelen ekranda sağ üst köşedeki Yedekle / Geri Yükle butonuna tıklayın. 
7- Son olarak karşınıza çıkan pencereden Tam Şablonu İndir butonuna tıklayarak temanızın yedeğini alabilirsiniz.
Tema yedeğinizi geri yüklemek için 7. adımda dosya seç butonundan daha önce aldığınız yedeği geri yükleyebilirsiniz.

Eğer yazının faydalı olduğunu düşünüyorsanız yorumlarınızı yazabilir, Facebook-Twitter gibi sosyal ortamlarda paylaşarak başkalarının da faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

Kalın Sağlıcakla =)
.: Problem27 :.

2 yorum:

  1. ben şimdi bu yontemı denıyorum benım sitelerim web yonetısınde baktımda engellenen url karsılastım bu durumdan nasıl kurtulabılırım hıtım bırden bıre dustu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tam olarak neden bahsettiğinizi anlayamadım. bir ekran görüntüsünü alıp paylaşırsanız yardımcı olabilirim belki.

      Sil