"Windows 7'de HAZIRDA BEKLET i Bulamıyorum" diyenler

Memlekete geldiğimde evdeki bilgisayarımın başlat menüsündeki kapat seçenekleri arasında hazırda beklet seçeneğinin olmaması beni şaşırtmıştı. Hemen güç seçeneklerini biraz kurcaladım. Ancak uyku moduyla ilgili bilgiler olmasına rağmen hazırda beklet ile ilgili hiçbir seçenek göremeyince soluğu google amcanın yanında aldım. Meğerse Win7 ile birlikte Microsoft dayım yeni bir özellik sunmuş bize karma uyku modu diye. Tabii bu kapat seçeneklerinde görünmüyor, onun yerine hazırda beklet ile uyku modunu sadece uyku modu altında birleştiriyor. Aşağıda iki farklı bilgisayardaki başlat menüsü görüntüleri var.

   

Hazırda bekleti nasıl ortaya çıkaracağımızı ve karma uyku modunu anlatmadan önce; uyku modu ve hazırda beklet nedir, bunları bir öğrenelim. İşte Microsoft dayımın söyledikleri;
"Uyku modu çalışmaya yeniden başlamak istediğinizde bilgisayarın tam güçle hızlı bir şekilde çalışmaya (genellikle birkaç saniye içinde) devam etmesini sağlayan bir güç tasarrufu durumudur. Bilgisayarınızı uyku durumuna geçirmek DVD çalarınızı duraklatmak gibidir; bilgisayar yapmakta olduğu işlemi hemen durdurur ve çalışmaya devam etmek istediğinizde yeniden başlamaya hazırdır.
Hazırda bekleme modu, özellikle dizüstü bilgisayarlar için tasarlanan bir güç tasarrufu durumudur. Uyku modu çalışmanızı ve ayarlarınızı belleğe yerleştirip az miktarda güç kullanırken, hazırda bekletme modu açık programlarınızı ve programlarınızı sabit diskinize yerleştirir ve bilgisayarınızı kapatır. Windows'da bulunan tüm güç tasarrufu durumları arasında en az güç kullanan hazırda beklemedir. Dizüstü bilgisayarda, dizüstü bilgisayarınızı uzun süre kullanmayacağınızı ve bu süre boyunca pilini değiştirme fırsatınız olmayacağını bildiğinizde hazırda bekleme modunu kullanın.
Karma uyku modu özellikle masaüstü bilgisayarlar için tasarlanmıştır. Karma uyku modu, açık belgeleri ve programları belleğe ve sabit diskinize yerleştirir ve ardından bilgisayarınızı çalışmaya hızlı bir şekilde devam edebilmenizi sağlayan düşük bir güç kullanımı durumuna geçirir. Bu şekilde, güç kesintisi oluştuğunda Windows çalışmanızı sabit diskinizden geri yükleyebilir. Karma uyku modu açık olduğunda, bilgisayarınızı uyku moduna geçirmek otomatik olarak karma uyku moduna geçmesini sağlar. Karma uyku modu masaüstü bilgisayarlarda varsayılan olarak kapalıdır."
Yani uyku modunu bilgisayarımızdan kısa süreli ayrılacağımız zaman kullanmak mantıklı iken, bilgisayarımızı uzun süre kullanmayacağımız ve açık çalışmalarımızı, internet sayfalarımızı kapatmak istemediğimiz durumlarda ise hazırda beklet seçeneğini kullanmak mantıklı seçim oluyor. Bilgisayarınızın uyku modundan uyanması 3-5 saniye sürerken, hazırda bekletten açılması neredeyse normal açılma süresine eş değerdir. 

Bildiğimiz kapat seçeneğinden farkları ise çalışan programlar kapatılmadan bilgisayarın güç tüketiminin ve başkalarının erişiminin önüne geçilmesi oluyor. Bu işlevi uyku modu verilerinizi RAM üzerine kaydederek yaparken, hazırda beklet modu sabit diskinize kaydederek gerçekleştiriyor. Uyku modunda iken meydana gelen bir elektrik kesintisi, RAM üzerindeki verileri ulaşılmaz yapıyor ve açık programlardaki kaydedilmemiş verilerinizin kaybına neden olacağından bazı olumsuz durumlar ortaya çıkabiliyordu. İşte Microsoft dayım buna çare olarak karma uyku modunu geliştirmiş.

Karma uyku modunda, bilgisayar uyku moduna geçmeden önce bilgilerinizi RAM üzerine değil sabit diskinize kaydediyor. Böylelikle olumsuz durumlara karşı baştan tedbir alınmış olunuyor. Buraya kadar gayet ilgi çekici bir çözüm. Ancak KARMA UYKU MODU AKTİF İKEN HAZIRDA BEKLET AKTİF OLAMIYOR. İşte bu durumda karma uyku modu ile hazırda beklet seçeneği arasında tercih yapmamız gerekiyor. 

Eğer tercihiniz hazırda beklet seçeneğinden yana ise aşağıdaki adımları izleyerek karma uyku modunu kapatabilir, dolayısıyla hazırda beklet seçeneğinin başlat menüsündeki kapat seçeneklerine eklenmesini sağlayabilirsiniz.
Başlat menüsünden Denetim Masası / Güç Seçenekleri kısmına girdikten sonra seçili güç planının yan tarafından önce Plan ayarlarını değiştir seçeneğini tıklayıp, sonra da açılan pencereden Gelişmiş güç ayarlarını değiştir seçeneğini tıklıyoruz. Karşımıza aşağıdaki gibi Güç Seçenekleri penceresi gelecektir. Uyku kısmına tıklayıp sonrada karma uyumaya izin ver seçeneğini tıklayarak açma-kapama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.


Yazının hazırlanmasında aşağıdaki adreslerden faydalandım isterseniz onlara da göz atabilirsiniz. Eğer yazımızın faydalı olduğunu düşünüyorsanız yorumlarınızı yazabilir, Facebook-Twitter gibi sosyal ortamlarda paylaşarak başkalarının da faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

Kalın Sağlıcakla =)
.: Problem27 :.

4 yorum:

  1. Windows 7 bakış açım göre laptop için en iyi Windows gibi.
    telekupon

    YanıtlaSil
  2. Ben benim PC için harika Windows7 kullanıyorum.

    YanıtlaSil
  3. win7 kullanıyorum uyuyor ama uykudan uyanmıyor lanet olası

    YanıtlaSil